I Norge kan vi si og mene det vi vil. Vi har ytringsfriheten, men det betyr ikke at det ikke finnes grenser på hvordan man kan ytre seg, heller ikke på nett. Hatefulle og diskriminerende utsagn er forbudt, og det er de fleste klar over, men det er fortsatt noen som ikke kan oppføre seg på sosiale medier. Det er alt for lett å komme med hatefulle ytringer når man sitter trygt bak skjermen. Det er lite modig å ikke tørre å si meningene sine til folk ved verbal kommunikasjon. De hamrer heller ut med de mest besværlige ordene og meningene som får mange til å provoseres. Disse kalles for nettroll.

Magnus Thorsen Helstad

Hat, trakassering og sterke meninger.

Det finnes ikke grenser for hva de kan finne på å skrive. Du finner som oftest meningene deres i kommentarfelt på blogger, Facebook innlegg og på nett-debatter. De har så sterke meninger at ingenting kan stoppe dem, til og med ikke loven som følger med ytringsfriheten. De vil provosere, hate og mobbe. Alt for oppmerksomheten.

I et intervju men dagbladet fortalte Kaja (16) om hvordan hun ble angrepet av nettroll etter ett debatt innlegg hun la ut rettet mot Sylvi Listhaug. «Du er 16 år og drar ned til Hellas for å møte immigrantene med sex og miniskjørt?», skrev en til henne. Dette er trakassering, og alvorlig. Hun hadde fått flere meldinger en kun dette, og det av voksne mennesker. De hadde gått så langt at de hadde funnet telefon nummeret hennes. Hva som helst kun så hun skulle få føle seg utrygg og trakassert.

Det jobbes mot mobbing på skolen hele tiden. Nå er det også mobbing blant barn og ungdommer på nettet blitt bredere. Før følte barn seg trygge etter skolen, men nå er mobbingen blitt med de hjem. Men selv om barna på sosiale medier kan være fæle mot hverandre er voksne mye verre. Det er kanskje fordi ingen skulle trodd at voksne kunne oppføre seg så barnslig. Vi er vandt til å måtte følge med på hva barna våres gjør på nettet, men må jeg nå overvåke mamma og pappa sin Facebook?

Det burde innføres mye strengere regler rundt nettvett. 16 år gamle jenter burde få slippe å bli angrepet av voksne menn for å ha skrevet sin mening, og kommentar felt burde vært mye renere. Alt fra drittslenging til trakassering burde ha større konsekvenser hvis ikke funker ikke ytringsfriheten. Ingen tørr å uttrykke seg på nettet hvis det finnes noen sjanse for at de blir angrepet med hat.

Magnus Thorsen Helstad er elev ved Fyrstikkalléen videregående skole – F21 – Medier- og kommunikasjonslinja

Mediedebatt har i høst samarbeidet med F21.