Jeg har vokst opp i de sosiale mediers verden. Det startet tidlig med å touche på ulike duppedingser som jeg i dag er helt hekta på. Sosiale medier legger stort beslag på ungdommenes liv i dag. Jeg fokuserer mest på Snapchat og Instagram, selfies og likes. Dette kan føre til negativ stemning på ulike måter.

Det kan det være plagsomt for eldre folk som ønsker å komme i kontakt med meg. Jeg sitter gjerne i min egen verden når jeg chatter eller leser noe viktig vennene mine har sendt. Familien er det siste vi ungdommer prioriterer, noe som også er det viktigste i livene våres

Sosiale medier går ikke bare utover familien som ønsker å få kontakt med meg, men det går også utover skolen. Jeg er på sosiale medier i friminuttene og fritimene på skolen. Da har jeg kastet bort mye tid på å være asosial og jeg kunne heller brukt tiden min på viktigere ting som å forberede meg til skoletimer. I timen er jeg også innom sosiale medier som kan føre til at jeg ikke får med meg alt pensum.

Som narkotika

Jeg klarer meg aldri en hel dag uten mobilen, ikke engang noen minutter før jeg er nødt til å sjekke om det er noe nye meldinger som har tikket inn. Jeg må ha med meg datautstyret overalt, når jeg skal på do, i dusjen eller ved spisebordet med mamma og pappa. Jeg klarer aldri å legge den fra meg og gå inn i det virkelig livet.

Jeg legger ut bilder på Instagram for å få likes og kommentarer, og de jeg får litt mindre likes på, sletter jeg fordi de virker mindre verdt enn de andre som fikk 10 likes mer. Ungdommer i dag er bare opptatt av likes og utseende, men opplever også kroppspress. Blant annet kan bildene jeg legger ut på Facebook eller IUnstagram oppleves som kroppspress, på både positive og negative sider. Man må passe på hvor mye hud man faktisk kan legge ut før folk begynner å kommentere. Kommentarene kan for eksempel verre” du er for tynn” eller” Du har ikke fine former”. Jeg kjenner på det med kroppspress når jeg sitter på rommet mitt og legger ut bilder av kroppen min når jeg turner eller lignende med litt hud. Da begynner kommentarene tikkende inn. Dette fører til at jeg får et dårligere selvbildet. De som kommenterer slike negative kommentarer er ikke like tøffe i trynet i virkeligheten, men tøffer seg bak skjermen. Det er virkelig ikke sånn verden skal være.

 Sosial eller usosial

Ifølge barne- ungdom og familiedirektoratet viser det seg at barn og unge er mer hjemme enn tidligere, men velger heller og ha kontakt med hverandre på sosiale medier. Det viser også at barn og unge bruker tre ganger mer tid på internett nå enn for ti år siden. Dette kan føre til at 4 av 10 jenter i ungdomsalder har det siste året blitt utsatt for uønsket seksuelle kommentarer på nettet. Jeg legger merke til at jeg sitter mer hjemme og snakker med vennene mine enn det jeg er ute og gjør noe sosialt. Mamma forteller meg hver eneste dag at jeg sitter for mye inne på rommet mitt og trykker på mobilen og hun forteller hvor mye hun var ute i sine yngre dager, da det ikke var andre mulighet for kommunikasjon. Da var de faktisk sosiale, noe vi ungdommer ikke er i dag.

Det er helt uakseptabelt at jeg kan få slikt kroppspress via sosiale medier. Jeg skal like meg selv og ikke bli styrt av likes og stygge kommentarer som blir sagt rundt meg. Vi skal respektere hverandre og like hverandre for den man er og fokusere på personlighet og ikke bare utseende. Jeg skal drite i alle andre, om hva de synes om meg, og ikke ta alt til meg. Jeg skal finne venner som liker meg for den jeg er. Jeg skal finne venner som ønsker å være sosiale i virkeligheten og holde meg langt unna de asosiale menneskene.

Tanja Håkonsen Løvås er elev ved medier og kommunikasjon, Fyrstikkalleen videregående skole.

  • Leif

    Galskap, med nedsatt intelligens. Det er disse ungdommene som skal styre landet…..