Jeg har som 17-åring oppdaget urettferdigheten som skapes på nett. Ulikhetene som danner vårt samfunn og hva vi skal tro om det. Dette er et problem mange møter. Det er feil under alle omstendigheter.

Magre kvinner og bilvask

Aurora Eirin Due er elev ved Fyrstikkalleen videregående skole

Opp igjennom mange år har som oftest kvinner blitt sett på som seksuelle objekter. Ikke kun for å vise seg frem, men også for reklame. Om du vil en bil skal selge, finner du en såkalt” perfekt” kvinne med store pupper og langt hår som kan reklamere for produktet. Disse idealene er ikke sunt for verken unge gutter eller kvinner. At en jente skal posere slik og framstå som et objekt er helt feil etter min mening. Vi kvinner er i mediene for å bli sett på, ikke for å bli hørt. Dette er en form for trangsyn som selvfølgelig har blitt bedre med årene, men ikke er helt der vi vil det skal være enda.

Ikke bare når det kommer til reklame, men også på sosiale medier. Kvinner og jenter blir stadig trakassert og dømt på nett på grunn av utseende, at en ikke ser like bra ut som en annen eller at hun jenta har ikke det som trengs for å være modell, hun er rett og slett ikke pen nok. Dette er helt skinnsykt! Enhver kvinne er bra nok, til og med bedre enn bra nok, og det hjelper ikke at mediene skal fortsette med disse syke ideene om hvordan vi skal se ut og hva vi skal ha på seg.

Vi kan ikke skylde på mediene i den forstand, det er vi mennesker som er med på å videreføre holdningene vi har. Tar det noen gang slutt? Jeg er så lei av å lese gjennom feeden min på instagram om enkelt personer som sliter med seg selv på grunn av dette, ingen fortjener å sitte igjen med en følelse der en tenker ”jeg vil aldri se slik ut”.

Ulikhetene som ødelegger

På en annen side av saken så er det ikke bare kvinner som går gjennom dette, men selvfølgelig også menn. Det er nokså vanskelig for begge parter, det er bare et mer visuelt fokus på det at kvinner er objekter, og at menn ikke tar seg så nær av det. Jeg tror vi alle kan være enige der, men det betyr ikke at menn og yngre gutter ikke også føler et press ovenfor mediene sitt syn på det perfekte menneske.

Menn og gutter har like mye rett til å fremstille seg som følsom og feminin. Akkurat som det er med kvinner og jenter også. At de kan være så maskuline og u sensitive som de har lyst til.

Ett hvert menneske skal kunne presentere seg etter sin identitet. Ikke mediene, menneskets eller samfunnet sitt syke syn, fordommer eller tanker rundt kjønnsrollene.

Det er det som er problemet, forskjellene. At menn nesten alltid skal fremstå som maskuline, høye og kjekke, mens kvinner skal være så feminine som mulig. Jeg vil si meg uenig i den forstand at det er like ille som før, det har blitt ett mer åpent miljø på mediene der kjønn kan føle seg mer som seg selv, uten å nøle på hvordan andre tenker og mener. Men allikevel, er det forskjeller. Det er trakassering, utestengelse, dømming, hat og urettferdighet uansett. Og sånn vil det kanskje alltid være. Jeg snakker ut om dette, og mener det er et veldig viktig tema i dagens samfunn.

Alt i alt, så vil nok kvinner og menn bli fremstilt ulikt uansett, men problemet ligger i hvordan de blir representert. Det vil alltid være forskjeller rundt tankene om kjønn, men det er hvert fall mediene som burde skjerpe inn disse ulikhetene, seksuelle framstillingene av kvinner og at menn skal være muskuløse og maskuline. Vi trenger forskjell, og det raskt.

Aurora Eirin Due er elev ved Nye medier og kommunikasjon-linja, Fyrstikkalleen videregående skole i Oslo.

Mediedebatt har i høst samarbeidet med F21.