I helgen som var gikk årets SKUP-konferanse av stabelen på Quality Hotel i Tønsberg. Bransjens viktigste arena for å utvikle ens journalistiske metoder hva gjelder graving, innsynsbegjær, intervjuteknikker og hvordan å få politikere til å besvare spørsmål.

Få sportsjournalister

Nesten 600 norske journalister var samlet i helgen. Nyhetsjournalister, politiske journalister, kulturjournalister, krimjournalister. Men nesten ingen sportsjournalister.

Etter å ha sett gjennom deltakerlista fra årets konferanse for kritisk og undersøkende presse, er det ikke mer enn ti sportsjournalister fra landets riksmedier. Undertegnede fant to. Mette Bugge fra Aftenposten, og Øyvind Brenne, sportssjef i VG. La oss håpe at det var litt flere enn bare de to.

Selfier

Men hvorfor er det slik? Er det bare et ytterligere bevis på at sportsjournalister ikke prioriterer samfunnsoppgaven sin – å gå idrettsorganisasjonene i sømmene og å avdekke uheldige forhold?

For å sette det på spissen: Er det viktigere å ta selfier med idrettstjerner i hotellobbyen, eller i pressesonen, enn å gjøre det grundige arbeidet?

VG har for øvrig den siste tiden gjort et strålende arbeid ved å begjære innsyn i reiseregninger til norske idrettstopper. Med blandet hell. Og det roses sportsredaksjonen i skyene for. Årsaken for det er sannsynligvis fordi det gjøres sjelden, og det legges da ekstra merke til når noen først gjør det.

Nok å ta av

De siste årene har det rullet opp saker etter saker som setter idrettsledere verden over i et dårlig lys, enten det er som følge av skattebedrageri eller grov korrupsjon, med Sepp Blatter i FIFA som det fremste eksempelet. Dessverre kommer de fleste avsløringene fra utlandet.

Norges Fotballforbund har i en årrekke vært styrt på en måte slik ingen annen norsk, til dels statsstøttet, organisasjon kunne blitt styrt på uten at «den fjerde statsmakt» hang over dem med kritiske spørsmål.

Josimar er også et strålende eksempel på en sportsredaksjon som driver relevant og undersøkende journalistikk, med et ekstra øye for NFF og korrupte fotballedere.

Men hvorfor er heller ikke de representert på SKUP-konferansen, for å lære av kolleger fra det langstrakte land, og til og med fra Europa og USA?

Heidi Blake, som nå er redaktør for graveavdelingen i BuzzFeed UK holdt seminar i hovedsalen på SKUP, hvor hun fortalte hvordan hun og sin kollega i The Sunday Times jobbet med å felle Sepp Blatter og hvordan Qatar kjøpte til seg fotball-VM I 2022. Maks 30 personer deltok. Til sammenligning var det fullsatt sal og trolig over 300 deltakende da skaperne av Making a Murderer ble intervjuet av Asbjørn Slettemark i samme sal.

Send flere sportsmedarbeidere til Skup!

Undertegnede studerer selv sportsjournalistikk, og fikk blant annet følgende kommentar da han presenterte seg selv: – Jøss, sportsjournalist, det er jammen ikke mange av dere her.

Selv om idrett og politikk er to vidt forskjellige ting, har det mye til felles – i den grad at organisasjonene er et rent storpolitisk spill. En forberedt nyhetsjournalist vet hva han vil ha ut av et intervju med Erna Solberg. Yngve Hallén har kommet unna det meste – inntil nylig.

Sportsjournalister har mye å lære av gravende nyhetsjournalister. At en konferanse med temaet «Juss for journalister», presentert av John Christian Elden, Heidi Blakes FIFA-seminar og en rekke andre velpresenterte graveseminar ikke lokker flere sportsjournalister er skremmende.

Så får jeg spør det samme spørsmålet jeg fikk av en journalistkollega, med svært begrenset sportsinteresse, på gallamiddagen lørdag kveld:

– Hvorfor skriver dere bare om Petter Northug og engelsk fotball, når det er så mye grums i idretten?

Jeg vil med dette utfordre landets redaksjoner til å påspandere flere sportsmedarbeidere en tur til neste års SKUP-konferanse for å lære hvordan å håndtere tåkefyrster.

Ole Alexander Saue studerer til en bachelor i sportsjournalistikk ved University of East London.