I aviser og på tv hører vi stadig om at kvinner blir mer og mer mektige, får samme stillinger som menn. Likevel ser jeg fortsatt kvinner og menn fremstilt ulikt i media. Om du er mann vil det bli lagt større fokus på karrieren din, hva du klarer å oppnå og hvor mye du tjener, mens om du er kvinne er det stor sjans for at fokuset heller vil bli på hvilken kjole du har på deg.

Fokus på utseende

En del av medieverden er de mange tusen bloggene som finnes i dag. Blogging er noe som ofte forbindes med jenter. Det er flest jenter som blogger og det er flest jenter som leser blogger. Bloggere er også av de som blir mest hengt og latterliggjort i media. Unge jenter som ser opp til bloggere som for eksempel Sophie Elise blir omtalt som dumme og Sophie Elise og andre ”rosabloggere” blir sett på som dårlige forbilder. Grunnen til dette er at mange av de liker å fokusere på sitt eget utseende og kanskje har endret ting ved seg selv gjennom plastisk kirurgi.

Kvinner i rampelyset får mye oppmerksomhet rettet mot utseende sitt. De skal alltid se perfekte ut og de får definitivt høre det om de ikke gjør det. Men så fort de selv er opptatte av sitt eget utseende, når de selv er opptatte av sminke, hvordan de ser ut, kropp osv. er det vanskelig for dem å bli tatt seriøst. De skal se bra ut til alle tider, men når de velger å bruke tid på sitt eget utseende er de dårlige forbilder. Det blir ikke bare satt fokus på hvordan de ser ut, det blir også et stort fokus på hvem de er sammen med eller hvem de har vært sammen med tidligere.

Det er ikke bare bloggere som har et fokus på utseende sitt i media. Måten kvinnelige politikere blir avbildet og omtalt i media blir bare verre og verre, synes jeg.

Når det kommer til politikere er ikke Norge det landet som har det verst, men du skal ikke langt unna før du finner artikler om hvordan de ser ut og hvordan de kler seg. Medieviter Liesbeth van Zooen sier at måten kvinner omtales og avbildes i media bare blir verre, men at politikere som Erna Solberg og Siv Jensen ikke rammes av dette. Et eksempel på utenlandske medier som fremstiller kvinner på en dårlig måte er Daily Mail i England. Her er det stor sjans for at kvinnelige politikere fremstår som usynlige fordi de ikke blir skrevet om så ofte, og når de faktisk blir skrevet om er det stort fokus på utseende, feil de begår eller følelser.

Påvirker de unge

Måten media fremstiller kvinner i dag kan være skadelig for unge jenter. Når de ser at det er så stort fokus på kvinners utseende, vil de føle ett større press på at de selv må se perfekte ut hele tiden. Når kvinner jobber hardt, kjemper for noe de bryr seg om eller oppnår noe innenfor det yrket de driver med kan være utrolig ødeleggende når fokuset blir på utseende deres i stedet for jobben de gjør. Når unge jenter ser dette vil de kanskje føle at de ikke kan oppnå noe annet enn å se fin ut.

Et eksempel på at fokuset blir flyttet fra arbeidet til utseende og antrekk er når Amal Clooney holdt en tale for FN om IS. Talen handlet om hvor viktig det var at IS snart blir stoppet. Dette er snakk om en kvinnelig advokat som holder en tale om en av de viktigste konfliktene som finnes i dag. Til tross for dette, handlet mange av artiklene som ble skrevet om henne om babymagen hennes og hvordan kjolen hennes så ut. Det var heller ikke en eneste artikkel som ikke omtalte henne som George Clooneys kone.

Måten mediene fremstiller kvinner er til stort hinder for bloggere, politikere og andre kvinner som blir omtalt i aviser, på tv og radio. Det å være kvinne kan gjøre det vanskelig å nå ut med sitt budskap eller å utvikle seg når vi blir usynliggjort eller får fokuset over på utseende vårt.

Jeg mener at det er på tide at fokuset blir flyttet over fra kjoler og utseende til ting som faktisk betyr noe.

Lise Bjørnson Thunes er elev ved Nye medier og kommunikasjon-linja, Fyrstikkalléen videregående skole i Oslo.
Mediedebatt.no har inngått samarbeid med blant annet F21, og vil publisere flere innlegg fra elever ved skolen.