For nå har vi for alvor fått nettsteder som bidrar til å viske ut skillelinjene mellom sosiale og redaktørstyrte medier her i Norge også.

Sosiale medier som Facebook og Twitter er fantastiske verktøy som har forandret hverdagen for de fleste av oss. Men de kan også være ynglesteder for rykter og historier som absolutt ikke hører hjemme i offentligheten.

I de sosiale mediene er hver enkelt borger sin egen redaktør. Med et tastetrykk kan usannheter, desinformasjon og falske nyheter spres til tusenvis av mennesker. Og med de delemulighetene som finnes, kan slike saker vokse seg store og få nasjonal innflytelse.

Denne kommentaren er først publisert av Dagen, og er gjengitt med tillatelse.

Historien om hva som foregikk i utkanten av en kornåker i Trøndelag i 2008 er et eksempel på en slik sak. Den har levd sitt liv i sosiale medier en god stund. Seriøse nyhetsredaksjoner kjente selvfølgelig også til ryktene og gjorde sine egne undersøkelser.

Det vil si, de sjekket ut historien og konkluderte med at det ikke var en sak som burde omtales. Det var ikke snakk om noe overgrep og heller ikke misbruk av politisk makt. Omtale av et slikt forhold ville ikke bli noen annet en pirrende sak om en sentral politikers seksualliv.

Det klarte norske seriøse redaksjoner å la være å skrive om selv om det kokte i de sosiale mediene. Men det nye, alternative og milliardærfinansierte nettstedet Resett maktet altså ikke det. For dem ble fristelsen tydeligvis for stor.

Vanry

Resett valgte å bringe ryktene om Trine Skei Grande ut i offentligheten midt under regjeringsforhandlingene på Jeløya. Først da Grande selv valgte å stå frem offentlig og kommentere saken, ble den omtalt i vanlige nyhetsmedier.

Resett har åpenbart begått en rekke brudd på god presseskikk. For eksempel kontaktet de ikke Venstre-lederen før de publiserte den første saken med omtale av sex-ryktene om henne.

Det er et soleklart brudd på de presseetiske bestemmelsene om at en person som utsettes for sterke angrep skal ha rett til samtidig imøtegåelse. Resett tilbød også Grandes sex-partner 400.000 kroner for å fortelle sin historie. Også det er i strid med reglene i pressens Vær-Varsom-Plakat.

Til tross for disse klare bruddene på god presseskikk, er det foreløpig usikkert om saken vil bli tatt opp i Pressens Faglige Utvalg. Grunnen er at nettstedet Resett ikke er medlem av Norsk Presseforbund.

Saken rundt Trine Skei Grande viser hvor viktig det er at man i de sosiale mediene tidsalder har seriøse medier som følger de presseetiske spillereglene. Det er det etiske regleverk og de journalistiske arbeidsmetodene som skiller seriøs presse fra de selvoppnevnte redaktørene på nettet

Her i Dagen er tilhengere av et større mediemangfold og hilser nye medier velkommen. Vi trenger stemmer som utfordrer det politisk korrekte og hindrer journalistisk ensretting. Men det må gjøres på en måte som ikke bringer journalistikken i vanry.

Nettstedet Resett har i denne saken dessverre bidratt til det.

Vebjørn Selbekk er ansvarlig redaktør i Dagen.

 • Chris

  Synes vanry er et mer passende uttrykk for «gammelmedia» eller msm media enn de nye, mer moderne og utfordrende nye mediekanaler der journalistene kan «tenke selv» og ikke trenger å være så redde for å ha en mening som går på tvers av «det korrekte». Se hva gammelmedia får seg til å skrive om USAs president Donald Trump. Aldri noe filter når det gjelder de mest hårreisende påstander om ham. Helt latterlig. Er det objektiv og opplysende journalistikk vi ser om Donald Trump i NRK, VG, Nettavisen, Aftenposten etc? Svaret er NEI. Synes ikke selv noe om at verken TSG eller andre politikeres sexliv brettes ut, men mange «vanlige folk i gata» har vel litt vanskelig for å forstå at Giske sine sms eller klønete sjekkemetoder fører til krigstyper i avisene, mens TSG sin flause ikke skal skrives om. I det hele tatt. Når man er en voksen politiker, i tillegg lærerutdannet, forventes det mer. Jeg ser for meg reaksjonene i gammelmedia dersom det var Carl I Hagen som gjorde et lignende stunt som TSG.

  • https://no.linkedin.com/in/robertmosebynorway Robert Moseby

   Bra.

 • https://no.linkedin.com/in/robertmosebynorway Robert Moseby

  Nå må denne selvhøytidelige gjengen bestemme seg.

  De påstår at Resett ikke er et mediasted, og de skal ikke få bli vurdert av Mediatilsynet.
  Samtidig mener man altså at Resett er et media som bringer vanry over MSM?
  Det er vel en logisk kortslutning, og det har MSM klart fint selv.

  I Minerva slipper man til en som snakker om ormebolet Resett.
  Med store bokstaver snakkes det om Vær Varsom, og at det likevel skal være rom for å gjøre feil.
  Men vedkommende er helt klar på at det må ikke Resett gjøre, eller andre alternative medier som ikke lar seg legge under den konforme helen der MSM mener å ha oppgaven å lære opp befolkningen i stedet for å formidle objektiv informasjon så folk kan tenke og resonnere selv.

  MSMs åpenbare panikk over at alternative medier stadig tar over mer av leserne deres, slår ut i kraftige overreaksjoner ved det minste avvik fra deres konformitet.

  Jeg sier ikke at all kritikk er feil, og på den andre siden skal alternative medier pushe grenser.
  Men å lage 3. Verdenskrig av at de ikke er konforme, er det kun de alternative som tjener på og MSM taper.

  Slutt å behandle dem som sykdommer, ta dem på alvor for de ER nå en del av media om MSM og venstresiden liker det eller ikke.

  At det foreslås at de heller ikke skal kunne vurderes av tilsynet MSM selv setter lit til, kan da umulig være rasjonelt overveiet?
  Det må da være til alles beste at de ligger under den samme kontrollen som alle andre.

  Her er det ikke snakk om å finne en løsning ut fra realiteten at de faktisk finnes, men et famlende håp om å finne en eller annen måte å bli kvitt dem på.