Hva får deg til å ville sende nakenbilder? Det finnes ikke noe tilfredsstillende ved å få bilder av nakne menn på telefonen. Jeg blir ikke tent av det, det er bare kvalmende.

Det skjer ofte at jeg får nakenbilder av fremmede menn, og det skjer oftest over appen snapchat. Jeg har brukernavnet mitt synlig på noen sosiale medier, men det er ikke en invitasjon til noe seksuelt. Det er også vanskelig for meg å anmelde det, for skal jeg da anmelde de andre 20? Det blir for mye for meg å gå igjennom. Det vanskeligste er hvordan jeg skal reagere på det. Det beste er å ikke svare, for om jeg ber deg slutte blir du så sint. Tåler du ikke et nei fra en fremmed?

Edda Dorthea Brunsvik. Foto: Privat

 Flere kjendiser, da ofte kvinner, har snakket ut om at de også har merket mye seksuell trakassering på nett. Håndballspiller Linnèa Claeson fra det svenske elitelaget Skuru IK fortalte Dagbladet i et intervju om hvordan hun får mellom 10 og 70 seksuelle meldinger eller bilder om dagen. Hun forteller også hvordan hun takler disse kåte mennene. Det har holdt på så lenge at hun har begynt å videre sende meldingene hun får til foreldrene eller nære venner av de som sender de sexistiske kommentarene. Men hvorfor kunne hun ikke bare ha anmeldt mennene?

Noe må bli gjort annerledes

Det har vært masse oppstyr rundt filmprodusenten Harvey Weinstein og alle de seksuelle overgrepene han har gjort mot kvinner i filmbransjen i flere år. Først nå står kvinnene opp for seg selv og forteller resten av verden hva de har gått igjennom. Det har også blitt startet en kampanje mot seksuell trakassering og overgrep, #metoo kampanjen. Forsøket ved kampanjen er at flere skal kunne stå opp for seg selv og eventuelt fortelle historien om da trakasseringen skjedde, slik at andre vet de ikke er alene. Dette er et stort steg til en positiv endring, men har det blitt glemt at det også foregår over sosiale medier? Det trengs mer initiativ. Det er på tide å følge mer med, bruke nettvett og si i fra hvis noe føles ubehagelig. Så kan til og med nettet bli et trygt sted.

Nakenbilder, ubehagelige kommentarer og seksuelle sjekkereplikker. Sosiale medier har blitt veldig stort, men reglene er ikke klare nok. Da kan det fort skje uheldige misforståelser. Det er en stor fordel for mange at det har blitt så utrolig lett å få tak i nesten hvem man vil over sosiale medier, men dette åpner også et vindu for seksuell trakassering. Det er blitt ett større tabu å seksuelt trakassere noen i offentlige rom enn det var før, men det skjer fortsatt. Den største forskjellen på nå og før er at flere anmelder det nå, men ikke like ofte når det skjer på nettet. Derfor er det mye lettere å gjøre det på sosiale medier, du kan til og med være anonym.

Det spiller på seksualitet, kropp og kjønn.

Seksuell trakassering føles ubehagelig eller truende for den det er rettet mot. Du ha en hyggelig samtale med noen som fort kan gå over grensen fra å være flørtete til kommentarer den andre syntes det blir ubehagelig. Derfor skal man være ganske obs på nettvett. Man ser ikke hverandres uttrykk eller følelser over skjermen, ikke på samme måte som når man verbalt kommuniserer. Derfor kan man ikke like fort få med seg når den man snakker med ikke er i sin egen komfortsone.

Man tror kanskje det ikke vil gjøre en stor forskjell, men det er viktig at man sier i fra eller anmelder seksuell trakassering. Uansett om det er på nett eller ikke. At kvinner har kommet frem om seksuell trakassering er fantastisk, men det burde skje mer når det gjelder seksuell trakassering over nettet. Dette burde være ett dytt mot en god retning, selv om det enda er en lang vei til et trygt nett for alle.

Edda Dorthea Brunsvik er elev ved Fyrstikkalléen videregående skole – F21 – Medier- og kommunikasjonslinja

Mediedebatt har i høst samarbeidet med F21.