Den norske ungdomsserien SKAM har ikke bare slått an hos ungdom, men også voksne i hele Skandinavia har fulgt serien med stor interesse. Gjennom dramatisering av sorg, konflikter, rus, fyll og sex som skal representere ungdom i dag får mange voksne og barn et feil inntrykk av ungdom.

De fleste av oss er ikke sånn som vi blir fremstilt i serien.

Er det riktig at foreldrene våre skal se på serien for å kunne få råd om hvordan de skal håndtere oss?

Er det riktig at utdannede psykologer skal se på skam for å få ett innblikk i ”vårt” liv?

Er det riktig at det SKAM fremstiller skal representere alle ungdommer?

Jeg blir flau
Jeg mener at en slik serie kan påvirke mange negativt. Mine foreldre sitter hjemme og ser på Skam i håp om å få ett lite innblikk i livet mitt. Mamma har flere ganger kommet til meg og stilt spørsmål om ting som skjer i serien, som skildringer av rus og vold. Det plager meg att jeg og andre ungdommer blir stigmatisert på denne måten.

Det er rett og slett feil at voksne skal se på meg som en person som røyker, drikker og ligger rundt hver helg bare på grunn av en serie. Det er vel greit nok at det er veldig underholdene å se på, men det meste er veldig overdrevet, og det forstår neppe den eldre generasjonen.

Feil forbilder for barn
Dette kan også ha en negativ innvirkning på yngre seere, fordi de veldig tidlig blir introdusert for en helt ny verden som inneholder alle disse kjipe og vonde opplevelsene. Barn har vanskeligheter med å kunne skille mellom skuespill og virkeligheten, dette gjelder spesielt SKAM, fordi serien påberoper seg å være realistisk. De har for eksempel opprettet kontoer på sosiale medier til flere av karakterene.

Jeg tror at de som er yngre enn meg ser veldig opp til disse karakterene i SKAM, noe som vil påvirke dem veldig når de blir eldre, fordi de får ett inntrykk av at det er helt greit og normalt å drikke, baksnakke, mobbe og drive med stoff.

Er det greit at vi som ungdom blir fremstilt på denne måten til de eldre? Er det greit at de som er yngre indirekte blir oppfordret til å drive med disse tingene?

Jeg vil ikke at verken de yngre eller eldre skal få inntrykk av meg som en som drikker, ligger rundt og driver med narkotika. SKAM drar alle over en kam.

Linéa Viktoria Walldèn er elev ved Bjerke videregående skole, Medier og kommunikasjon, VG2

Mediedebatt.no har i vår samarbeidet med Bjerke videregående skole.

 • Even Tømte

  Nå er jo en av hovedpersonene i Skam en person som verken drikker, røyker eller har sex.

 • Sveinung Kvenild

  Datteren min har nettopp vært russ, og basert på det jeg som far har fått et lite innblikk i av tenåringslivet, er SKAM faktisk veldig snilt for å si det forsiktig.
  Alle er da forskjellig, noen fester overhodet ikke, andre alt for mye. Skam er basert på intervjuer av tenåringer, og er nok meget reelt etter hva jeg kan skjønne.
  Generalisering er vel noe av SKAM’s budskap man ikke skal gjøre, men fremheve individene og deres egenheter som viktige.

 • Anne Kathrine Eckbo

  Godt at en av ungdommene selv skriver det jeg har påpekten stund. Men vi gamle damer på 52 skal jo aldri mene noe om serier for ungdom, ei heller om ungdommens liv. Men som mamma til 7 ungdommer mellom 15 og 35 år så mener jeg å vite bittelitt….så takk til Linnea!

 • Geir Langlo

  Ta det med ro Linéa. Vi (fleste) foreldre vet at alle er forskjellig, og at en TV-serie ikke kan brukes til å dømme deg eller andre enkeltpersoner. Vi vet også at når man produserer en slik serie så brukes virkemidler og dramatiseringer. Vi vet at dette ikke er en dokumentar på hvordan ungdom lever. Vi vet også at ungdommen aldri har vært mer pliktoppfyllende og flott enn i dag. Ja kanskje i overkant pliktoppfyllende til og med.
  Det jeg liker med serien er å se hvordan den tar opp og behandler utfordrende temaer på en flott måte.

 • Reidar Magnus Stang

  Det er interessant at dette spørsmålet kommer fra en av de unge selv. Det gir tyngde bak synspunktene, mer enn når vi godt voksne tar opp det samme. Er enig i at den effekten serien har på barn, er svært problematisk. Når SKAM utgir seg for å være spesielt realistisk, er det klart at forbilder dannes.

 • Bjørn Harald Hegreberg Garborg

  Hei, Linéa, det er riktig som du sier at ikke alle ungdommer er like de karakterene som fremstilles i SKAM, og at man ikke kan generalisere ut fra det. Men du sier selv at «De fleste av oss er ikke sånn som vi blir fremstilt i serien» og «Er det greit at vi som ungdom blir fremstilt på denne måten til de eldre?» Her synes jeg du generaliserer litt selv. Det er ikke slik at alle ungdommer er som deg. Noen er som deg, noen er som i SKAM, og noen er ingen av delene. Noen kan assosiere seg med det som skjer i serien og noen ikke. De som assosierer seg vil da falle innenfor den målgruppen som serieskaperne har sett for seg.

  I tillegg tror jeg ikke du skal bekymre deg for at psykologer skal se på SKAM for å lære hvordan unge oppfører seg, de får nok innblikk i det gjennom utdanning og praksis.

  Og i motsetning til deg, så håper jeg virkelig at unge mennesker ser opp til karakterene i SKAM. Ja, de drikker, røyker hasj, har sex og har intriger, som veldig mange andre i et velfungerende samfunn har. Du må ikke heve deg over andre fordi de gjør ting annerledes enn deg. Du må også huske at karakterene faktisk tar opp mange viktige temaer. Noora tar opp likestilling, Sana setter lys på det å være fra en annen kultur, Isak viser en vinkling på det å komme ut av skapet, samtidig som at kompisene hans, spesielt Jonas, viser en utmerket måte å reagere på dette. Vilde og Noora sammen viser (veldig diskré riktignok) hvordan spiseforstyrrelser kan påvirke unge i en hektisk ungdomsperiode.

  Nei, voksne skal ikke anta at du er som karakterene i serien, det er helt riktig, men andre unge assosierer seg faktisk med dem, og for dem så er SKAM kanskje en måte å se at andre sliter med samme problemer som dem selv, og det kan være en god følelse, da føler man seg kanskje ikke så alene.

  Fint du er samfunnsengasjert, ikke slutt med det! Vi trenger dyktige og engasjerte mennesker, spesielt innenfor mediesektoren.