Denne kommentarartikkelen er først publisert i det svenske bransjenettstedet Resumé. Gjengitt med tillatelse. 

Var det noen andre enn jeg som skvatt da Fredrik Skavlan intervjuet Sarah Sjöström på fredag? Eller, dere trenger ikke svare. Det var et retorisk spørsmål.

For der sitter Sarah Sjöström, en 24-årig eliteutøver som er en av de beste i verden i sin idrett. Som har tatt ikke færre enn tre olympiske medaljer, over ti gull i VM og minst like mange sølv. Og får spørsmål om … renhold. Matlaging og vask.

En annen eliteutøver som også nylig har vært gjest hos Skavlan er Andrew Cotton. Han fortalte om den dramatiske historien om hvordan han brakk ryggen mens han surfet på en 18 meter høy bølge.

«So Andrew, I hear that you do not take care of your own laundry, cleaning or cooking?»

Kan dere se for dere at Skavlan stiller dette spørsmålet til ham? Nei, selvfølgelig ikke. Det ville jo aldri skjedd. Hvorfor ikke? Jo, fordi han er en «ung mann» og der er det ingen forventninger om at han skal ta hånd om vask og rydding. Han er jo toppidrettsutøver og må fokusere på treningen. På eventyret. Til forskjell fra Sarah, som i tillegg til å være eliteutøver også er kvinne og derfor må ta hånd om hjemmet, hvor hun skal rydde, vaske og lage mat.

Når Fredrik Skalvan spør hvem som står for renholdet hjemme, svarer Sarah Sjöström at hennes samboer hjelper til med det. «Så du har både ryddehjelp, vaskehjelp og samboer?» sier Fredrik Skavlan og de øvrige gjestene og studiopublikummet ler. Men hadde de ledd like godt om det var slik at Andrew Cotton fortalte at han for hjelp av sin kjæreste med vasken? Trolig ikke, for det forventes ikke at en kvinne gjør slikt, og vipps så forsvinner humoren i det tullete spørsmålet. Og igjen sitter den kvinnelige toppidrettsutøveren og må «forsvare» seg for at hun har hushjelp fremfor å stå for ryddingen selv.

«Men Amanda, han mente antaglige ingenting med det, det var vel ikke så farlig».

Jo, det er det. Det er disse vurderingene, de som sniker seg inn under folks radar, som er det aller farligste. Det faktum at publikum og gjestene ler når de ser for seg Sarahs kjæreste som rydder og vasker, det er skitfarlige. For de opprettholder og sementerer kjønnsrollene som hindrer kvinner fra å leve i samfunnet på samme vilkår som menn. Disse kjønnsrollene gjør at ambisiøse kvinner blir utbrent fordi at de er ovenpå og gir jernet på jobben, samtidig som de også må prosjektlede hjemmet.

Det mest bemerkelsesverdige med hele denne historien er at SVTs innslagsprodusent etter høstens alle stormer ikke fikk se på dette før det ble sendt. Og stanset det. 

Alle bedrifter trenger å jobbe med sitt verdigrunnlag. Fra innsiden og ut. Og om det ikke skulle være anledning nok for at høypresterende kvinnelige verdensmestere skal slippe å snakke om vask og renhold i beste sendetid, så i hvert fall for sin egen økonomiske situasjon.

Time is up.

Amanda Oxell

Er digital strateg i Wavemaker i Sverige.

NRK har publisert invervjuet. Det finner du her.

Innlegget er oversatt av Martin Huseby Jensen