Sosiale medier har tatt overhånd. Det første jeg gjør om morgenen er å sjekke mobilen, og det siste jeg gjør er å sjekke telefonen før jeg legger meg. Sosiale medier har etter min mening tatt over livet mitt. Jeg klarer ikke å spise middag med familien uten å få tvangstanker om å måtte sjekke telefonen om det har tikket inn noen nye meldinger.

Nå viser en ny undersøkelse, utført ved Ottawa Public Health`s Department of Epidemiology, at tenåringer som bruker sosiale medier mer enn to timer i døgnet, har økt sjanse for å utvikle depresjon. Den økende bruken av sosiale medier kan føre til psykisk stress og selvmordstanker, ifølge forskerne.

Det er tabu for gutter å snakke om følelser eller å ytre seg i media om sine personlige følelser. Gutter blir lært opp fra tidlig alder til å være sterke og ikke vise følelser. Det har gjort at jeg er blitt mye mer forsiktig og kritisk til det jeg selv legger ut.

Sosiale medier har skapt et press om hele tiden å legge ut bilder og sammenligne seg selv med andre utfra hvor mange likes eller kommentarer bildene får. Jeg liker selv å si jeg ikke bryr meg, men sannheten er at det går inn på meg. Jeg blir usikker hver gang jeg legger ut bilder. Jeg teller stadig likes og sammenligner bilder jeg legger ut med hvor mange likes bildene får. Jeg sletter de som får minst likes. På bilde må jeg ikke vise for mye hud og angsten for å gå rundt i t-skjorte har kommet fra stadige kommentarer om hvor tynn jeg er.

Jeg blir aldri fornøyd med utseende mitt der jeg stadig sammenligner meg med alle andres dere utseende, øyne og kropp. Det gjør at jeg går rundt med en usikkerhet og stadig på søken etter positiv feedback.

Kommentarer som ”du er tynn” treffer meg som et spark i mellomgulvet. Kommentarene kommer oftest på bilder jeg legger ut på Instagram og jeg leser de opp med mine egen kritiske stemme.

Men det er ikke bare på sosiale medier folk kan slenge ut kommentarer. På ungdomsskolen var det en hendelse som satte en støkk i meg. Det kom bort en elev fra skolen som lurte på om jeg strevde med spiseforstyrrelser fordi jeg var så tynn. Jeg har aldri likt tanken på å være så tynn, og jeg prøver å legge på meg noen ekstra kilo med å spise mye og hyppig trening, men det føles derimot ikke som alt strevet gir noe resultat. Jeg er selvfølgelig glad jeg ikke er overvektig og ikke må telle kalorier, men tanken på aldri å føle seg god nok har brent seg fast i hodet mitt.

Jeg ønsker meg at vi kan ta en pause fra hverdagen og begynne å nyte livet og gi litt mer faen i kommentarer og andre sine meninger. Det er din kropp, og bare din.

Og så ønsker jeg meg at gutter kan få lov til å vise litt følelser og ikke hele tiden være supermann.

Nikolai Skaug Kolstad er elev ved Fyrstikkalléen videregående skole – F21 – Medier- og kommunikasjonslinja

Mediedebatt har i høst samarbeidet med F21.